Upoznajte Matičnu mliječ (Royal Jelly) – Sultan Drinks

Upoznajte Matičnu mliječ (Royal Jelly)

Skoro svi smo svjesni mnogobrojnih pozitivnih učinaka meda na naš organizam. Međutim, sa napretkom nauke i metoda istraživanja, naučnici su obratili pažnju i na druge proizvode pčela. Jedan od tih proizvoda je i matična mliječ, koja se još od davnina koristi u drevnim civilizacijama. Sada, kada je matična mliječ poznata u gotovo svim dijelovima svijeta, mi vam u našoj rubrici „Zdravi Petak“ donosimo najbitnije informacije o ovom divnom pčelinjem proizvodu. 

Porijeklo i sastav

Matična mliječ, također poznata pod nazivom Royal Jelly, ili pčelinje mlijeko potiče od jednih za svijet najvažnijih bića – pčela. Dobija se lučenjem glava pčela radilica koje žive u koloniji, te se zapravo proizvodi u svrhu hranjenja larvi pčela. Dok se larva, koja će se kasnije razviti u kraljicu hrani matičnom mliječju sve do njene transformacije od larve do pčele, ostale pčele dobivaju matičnu mliječ samo prva tri dana života. 

Budući da se smatra da kraljica živi iznimno dug život upravo zbog dugotrajnog konzumiranja matične miječi, mnogi naučnici su poželjeli da saznaju više o njenom sastavu. Naučnik François Huber je taj koji je prvi primijetio tu posebnu tekućinu. Na osnovu njegovog rada, kasnije je otkiven i njen sastav: matična mliječ sastoji od vode, proteina, šećera, lipida, te minerala što je čini izuzetno hranjivom i zdravom.

Upotreba

Sa popularizacijom konzumacije meda, sve više se budio interes i za ostale pčelinje proizvode, pa tako  i za matičnu mliječ. 

Ona se danas može konzumirati na razne načine: u svježem stanju, pomiješana sa drugim proizvodima, te osušena kao jedan od sastojaka u različitim pripravcima. 

Zdravstvene dobiti matične mliječi su mnogobrojne, a najviše se spominje podizanje nivoa energije, te otklanjanje umora. Naučno je dokazano da zbog antioksidansa u svome sastavu, matična mliječ može da djeluje blagotvorno na opće stanje organizma.

U industrijskoj proizvodnji, najviše se koristi u suhom stanju, pa se stavlja u razne kozmetičke proizvode, kao suplement ishrani i dodatatak proizvodima od meda. 

Zanimljivo je i to da su najbolje  prehrambene kompanije svijeta uspjele da iskoriste dobrotvorna svojstva matične mliječi, te  njome u potpunosti zamijenili potencijalno štetne sastojke. Pa tako se, na primjer, u proizvodnji unikatnih pića matična mliječ koristi u svrhu postizanja osjećaja budnosti, vraćanja energije, poboljšanja koncentracije, te općeg podizanja raspoloženja- a sve na poptupo prirodan i siguran način.

Pa tako ukoliko nemate direktan pristup matičnoj mliječi, jedan siguran izvor ovog zdravog pčelinjeg proizvoda jesu gore navedeni proizvodi koji će vam omogućiti da uživate u blagodatima prirode.

Vaše mišljenje nam je važno!

Povratne informacije, sugestije ili preporuke su dobrodošle.

Kontaktirajte nas