Kurkuma – moćna biljka koju trebate upoznati – Sultan Drinks

Kurkuma – moćna biljka koju trebate upoznati

Kurkuma, zlatni začin,  haldi, zlatni šafran, manjal. Svi su ovo nazivi za jednu biljku. Kod nas, ova biljka je najpoznatija pod nazivom kurkuma. Da kurkuma ima toliko različitih imena nije slučajnost. Danas ona je rasprostranjena po čitavom svijetu, a  hiljadama godina je čovjek koristi u razne svrhe. U današnjem blogu „Zdravi Petak“, obratićemo pažnju na kurkumu i njene osobine.

Opis kurkume

 

Kurkuma, poznata pod latinskim nazivom Curcuma longa  je zapravo biljka koja potječe iz porodice đumbira. Zanimljivo je da izgled ove biljke više podsjeća na ukrasnu biljku zbog njenih prelijepih narandžasto-žutih ili ljubičastih cvjetova koja može da naraste i do 1 metra visine.

Iako su cvjetovi hvaljeni zbog njihove ljepote, bas poput đumbira, korijen se zapravo smatra najbitnijim dijelom ove biljke. Korijen ima izraženu žutu boju, te njegov izgled neodoljivo podsjeća na korijen đumbira  sa svojom tvrdom korom i abstraktnim izgledom koji liči na ljudsku šaku.

Porijeklo i upotreba

 

Dok neki naučnici smatraju da je kurkuma porijeklom iz Južne Afrike, mnogi smatraju da je upravo Indija ta koja ima čast nazvati se zemljom porijekla kurkume.

Međutim, dok se vode različite debate o porijeklu kurkume, naučnici su u jednom složni – ova biljka postoji još od davnina. Naime, kurkuma se smatra antičkom biljkom, te historija njene upotrebe je jako duga.

Ono što znamo jeste da se korijen kurkume još od samoga početka obrađivao prije upotrebe – kuhajući ga da bi se uklonili neugodni mirisi, a zatim bi ga mljeli u prah.

Zanimljivo je to što se ova ljekovita biljka, zbog svoje upečatljivo žute boje, prvobitno koristila u svrhu bojenja tekstila poput razne vrste odjeće. Prije 4000 godina, ljudska znatiželja je dovela da se kurkuma konzumira u prehrambene i ljekovite svrhe.

Danas, možemo sa sigurnošću zaključiti da korijen kurkume zaista ima široku upotrebu. Najčešće se koristi kao začin, pa tako najpoznatije indijsko jelo, curry, se tradicionalno začinjava kurkumom koja mu i daje žućkastu boju.

Zanimljivo je to da se kurkuma koristi i u slatkim jelima i pićima. Čak i u modernoj industrijskoj proizvodnji pića, proizvođači koji brinu o zdravlju konzumenata, te žele da koriste samo najbolje sastojke, koriste kurkumu u svojim pićima kao superhranu.

Šta je čini posebnom

 

Sastojak koji kurkumu čini tako posebnom jeste kurkumin (curcumin) kojeg u ovoj biljci ima 5-6,6%. Kurkumin je izuzetno moćan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale, odnostno štetne tvari, u našem tijelu.

Zbog svog dobrotvornog djelovanja na ljudsko tijelo, naučnici su testirali korištenje kurkume u liječenju raznih bolesti, te dokazali njena ljekovita sredstva. Tako je, naprimjer, dokazano da kurkumin pozitivno djeluje na smanjenje simptoma dijabetesa, depresije, podizanjem imuniteta te poboljšava osjetljivost na inzulin. Također se preporučuje konzumiranje kurkume u slučaju raznih respiratornih bolesti poput astme i alergije jer se pokazala kao dobar partner u borbi protiv ovakvih disajnih smetnji.

Međutim, kurkuma nije izgradila svoju dobru reputaciju samo na liječenju. Korištenje kurkume u vašim svakodnevnim tretmanima ljepote se također toplo preporučuje. Zbog svoga antiinflamatornog svojstva, kurkuma je čest sastojak krema i maski za tijelo i lice.

Zbog svih navedenih činjenica, želimo vas potaknuti da razmislite o uključivanju kurkume u vaš svakodnevni režim ishrane. Ukoliko ste, kao i mi, u žurbi preporučujemo vam konzumiranje proizvoda koji u sebi već sadrže kurkumu da biste zadržali osjećaj poletnosti i zdravlja.

 

 

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Povratne informacije, sugestije ili preporuke su dobrodošle.

Kontaktirajte nas