Halal certifikat – porijeklo i značenje – Sultan Drinks

Halal certifikat – porijeklo i značenje

Skoro svi smo upoznati sa postojanjem halal certifikata, te znamo da izuzetno kvalitetni proizvodi ponosno pokazuju tu oznaku na svojim pakovanjima. U današnjem blogu, „Zdravi Petak“, saznaćete sve o značenju i proijeklu halal certifikata, te šta tačno podrazumijeva ovaj certifikat.

Značenje i porijeko halal certifikata

 

Iako mnogi povezuju halal oznaku sa prehrambenim industrijom, važno je napomenuti da je halal način života propisan Islamom. To možemo i zaključiti iz značenja ove riječi na arapskom jeziku. Naime, halal u prevodu znači zakonito ili dozvoljeno, te se odnosi na svaku sferu života čovjeka, te obuhvata brojne proizvode poput kozmetike, lijekova, parfema, sapuna, raznih suplemenata i vitamina, te paste za zube.

1974 godine halal certifikat počinje se izdavati za meso. Halal certifikat u ovo doba uglavnom su imale mesnice u vlasništvu imigranata arapskog ili turskog porijekla. Tek skoro 19 godina kasnije, 1993 godine, halal certifikat dobija na popularnosti, sa skoro 11 internacionalnih komapnija koje na svoje proizvode stavljaju oznaku „halal“. 1997 godine halal oznaka se počinje koristiti i u kozmetici, te u proizvodnji lijekova.

Potražnja za halal proizvodima je osobito visoka u zemljama gdje muslimani nisu većina. Donedavo se malo znalo o halal proizvodima, te ih je bilo jako teško pronaći na policama supermarketa. Trenutno je halal jedan od najvećih trendova u ishrani, te se halal proizvodi mogu naći na sve više prodajnih mijesta.

 

Šta podrazumijeva halal certifikat

 

Danas, halal certifikat služi kao univerzalni simbol kvalitete, brige o životinjama, i okolini, te je prepoznat širom svijeta i rado viđen.  Srećom, u današnje vrijeme gotovo svakom proizvodu se može pronaći halal alternativa. Pa tako ukoliko želite biti sigurni da određeni proizvod posjeduje halal certifikat, potražite halal oznaku na pakovanju.

Da bi prehrambeni proizvod dobio halal certifikat, mora ispunjavati sljedeće uslove:

  1. Ne sadrži muslimanima zabranjene namirnice kao što je svinjetina, svinjske prerađevine ili alkohol
  2. Način obrade proizvoda je u suglasnosti sa islamskim zakonima
  3. Oprema i mašine korištene u proizvodnji moraju biti očišćene na način koji je propisan islamskim zakonom
  4. Sigurnost ljudskih života u procesu proizvodnje mora biti zagarantovana
  5. Etički način postupanja prema životinjama mora biti osiguran

To znači da halal cerfiticirani proizvod mora imati transparentan čitav lanac proizvodnje i distribucije. U prvom redu, obraća se posebna pažnja na sirovine od koji se određeni proizvod pravi. Pazi se također da se dostavljanje sirovina u fabrike vrši na najbrži i najčišći način. Sljedeći korak,  proizvodnja u fabrici, se također strogo nadgleda da bi se propisani standardi čistoće, te načina obrade sirovina i proizvoda poštovali. Nakon proizvodnje, procesi pakovanja, logistike i prodaje se isto prate. Tek tada agencija koja je zadužena za izdavanje halal certifikata potvrdi da su standardi za halal certifikat zadovoljeni, ona ima ovlasti da izda halal certifikat.

U konačnici, možemo reći da halal certifikat služi kao garancija da je proizvod koji konzumirate u skladu sa internacionalnim standardima proizvodnje , internacionalnim standardima higijene, i smjernicama pripreme i rukovanja propisanim od strane Islamskog Vijeća.

Iz ovog, možemo zaključiti da je halal certifikat, pored standardnih testova kvalitete proizvoda, još jedan bitan dokaz kvalitetnog i sigurnog proizvoda, te vam toplo preporučujemo da konzumirate proizvode sa halal oznakom za kvalitet!

Vaše mišljenje nam je važno!

Povratne informacije, sugestije ili preporuke su dobrodošle.

Kontaktirajte nas