Ginseng – biljka dostojna kraljeva – Sultan Drinks

Ginseng – biljka dostojna kraljeva

Sigurno ste se u prodavnicama zdrave hrane, ili pak na televiziji nekad susreli sa neobičnim korijenom biljke ginseng. Međutim čini nam se da se na našim predjelima ova biljka dovoljno ne spominje. Zato, u našoj redovnoj rubrici „Zdravi Petak“, upoznaćemo vas sa biljkom ginseng, te ćete saznati zašto je zovu i kraljevska biljka!

Naziv

Iako je ova biljka danas u čitavom svijetu poznata pod nazivom ginseng, ovaj naziv zapravo je engleski prevod kineske riječi rénshēn – odnosno kombinacije riječi čovjek i biljka zbog njene sličnosti ljudskom tijelu. Kasnije, naučnik Linnaeus, koji se smatra ocem modene botanike, daje ginsengu i njegov latinski naziv Panax.

Porijeklo i historija

Historija ove biljke pokazala se izuzetno zanimljivom. Smatra se da je ginseng po prvi puta otkriven u planinama sjeverne Kine prije 5000 godina. Upotrebu biljke u Kini u to vrijeme popularizirao je car Shennong, koji je postao poznat po velikom interesovanju za kultivaciju biljaka, koje je kako ih je otkrivao, testirao na sebi kušajući ih.

Budući da je car ubrzo postao veliki ljubitelj biljke ginseng, njena popularnost se brzo proširila u čitavoj Kini, pa su njenu vrijednost plaćali u zlatu. Zanimljivo je to što su ginseng u to doba mogli konzumirati samo članovi kineske kraljevske porodice.

Ubrzo se vijest o ovoj fantastičnoj biljci proširila i u druge krajeve svijeta, a ginsneg je otkriven i u sjevernoj Americi. Tako se ginseng popeo na tron kao biljka koju svi žele da imaju, pa i današnja cijena osušenog divljeg ginsenga na tržištu iznosi 1000 američkih dolara.

Upotreba

Kao i kod đumbira i kurkume, korijen ove biljke, koja se odlikuje zelenim listovima, korijen je taj koji se koristi u razne svrhe.

Ginseng se proslavio kao lijek u tradicionalnoj kineskoj medicini u sklopu koje se korijen suši, te ispija kao čaj što nije iznenađujuće kada uzmemo u obzir njegov slatkasti aromatizirani ukus.

Danas, ginseng se uglavnom koristi u svrhu prevencije bolesti i očuvanja zdravlja. Studenti i učenici ga posebno vole zbog njegove naučno-dokazane sposobnosti da poboljša mentalne sposobnosti, pamćenje, te pažnju.

Budući da na našem području može biti jako izazovno pronaći ginseng, nemojte odustajati od njegove konzumacije. Odličnu alternativu predstavljaju proizvodi koji u svome sastavu već sadrže ginseng – kao na primjer napitci koji na prirodni način žele da izazovu osjećaj budnosti i energije.

Takvi napitci se preporučuju najzahtjevnijim potrošačima, zbog činjenice da konzumacija ginsenga povećava nivo energije, te blagotvorno djeluje na stres svakodnevnog života.

Zato kada sljedeći put budete u vašoj omiljenoj prodavnici, potražite proizvode koje u sebi sadrže ginseng i uživajte u ukusu dostojnom kraljeva!

Vaše mišljenje nam je važno!

Povratne informacije, sugestije ili preporuke su dobrodošle.

Kontaktirajte nas