3 namirnice koje Vaš organizam voli – Sultan Drinks

3 namirnice koje Vaš organizam voli

„U zdravom tijelu zdrav duh“ je izreka koju čujemo često. Međutim, zdravlje našeg tijela često biva urušeno stresom i lošom ishranom. Da bi uspjeli sačuvati naše zdravlje, predlažemo konzumiranje proizvoda koji sadrže takozvanu superhranu – hranu koju naše tijelo posebno voli jer mu vraća energiju i zdrav izgled.

Med

Med je već poznati eliksir koji se u liječenju koristi preko 4000 godina. Njegova upotreba zabilježena je čak i u starom Egiptu, gdje se koristi u ritualima slavljenja života. U staroj Grčkoj, jedan od najpoznatijih liječnika, Hipokrit, miješao je med u svoje ljekovite pripravke.

Bez obzira na koji način ga konzumirate, uključivanje meda u svoju ishranu može da poboljša vaše zdravlje. Zbog velikog udjela monosaharida, peptida i organskih kiselina med ne samo da će zasladiti vaš život, nego će vam pružiti dodatnu zaštitu zbog svoga medicinski dokazanog antibakterijskog i antiinflamatornog učinka.

Zbog njegovog slatkog ukusa, ali i ljekovitog djelovanja na organizam, med se polako počinje koristiti i u pićima koja daju pažnju zdravim sastojcima. Tako da sljedeći put kada posegnete za vašim omiljenim pićem, obratite pažnju na etiketu i vrstu zaslađivača koji mu daje sladak ukus. Možda to baš bude med.

 

Čurekot

Još jedan dar prirode koji od davnina služi čovjeku jeste čurekot (lat. Nigella sativa). Poslanik Muhammed s.a.v.s. rekao da je „čurekot je biljka koja liječi sve osim smrti“ (Bilježe Buhari i Muslim). Ono što je posebno zanimljivo jeste što je upravo sjemenka čurekota ta koja se upotrebljava u razne svrhe i poznato je i njeno ljekovito i blagotvorno djelovanje na organizam čovjeka.

Kod nas je upotreba čurekota relativno nova, ali u dijelovima Azije, Mediterana i Afrike, upotreba ove biljke ima dugu historiju povezanu sa islamskom kulturom.

Za sjeme čurekota se kaže da poboljšava laktaciju, smiruje menstrualne bolove, te ublažava simptome postporođajne depresije.  Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, čurekot se koristi i za liječenje astme i bronhitisa, kao i za ublažavanje osjećaja opće slabosti.

Zbog svog dokazanog djelovanja na podizanje energije, često se preporučuje pravljenje jutarnjeg napitka od čurekota. Ukoliko nemate pristup ovoj biljci ili jednostavno nemate vremena za pripravak ovakvog napitka, u vašim prodavnicama možete naći gotove napitke koji u svojim sastojcima sadrže čurekot.

Đumbir

Još jedna namirnica čija ljekovitost je bila prepoznata od strane drevnih azijskih, indijskih i arapskih civilizacija jeste đumbir. Đumbir se prvo pojavio u južnom dijelu Kine, te se njegova upotreba proširila u druge dijelove Azije, pa sve do Indije i Afrike. Smatra se da su Rimljani ti koji su đumbir donijeli iz Indije u Evropu.

Brzo širenje đumbira nije iznenađujuće kada se uzme u obzir njegova ljekovitost. Ovaj korijen se redovito koristi kao sredstvo za ublažavanje mučnine, pa se tako pokazao jako korisnim za mučninu uzrokovanu kemoterapijom. Zbog bioaktivne substance zvane gingerol, đumbir se može pohvaliti sa antiinflamatorinim djelovanjem, pa se često koristi za ublažavanje simptoma gripe i prehlade.

Đumbir također sadrži antioksidanse, te antikancerogena svojstva. Zbog toga, mnoge studije su testirale djelovanje đumbira na bolesti kao što su rak crijeva. Naučnici su utvrdili da je konzumiranje 2 grama đumbira dnevno imalo pozitivan uticaj na smanjenje širenja kancerogenih ćelija u tijelu. Ostale studije su se fokusirale na učinak đumbira na mišićnu bol, kroničnu bol leđa, migrene, te tip 2 dijabetes.

Možete ga koristiti svježeg kao začin za razna jela, sušenog i mljevenog kao dodatak čajevima, pa čak i u kozmetici u obliku ulja.

Mnogi bi se složili da je jedina negativna strana đumbira njegov gorki ukus. Međutim, i za to postoji rješenje. Umjesto direktne konzumacije đumbira, možete se odlučiti za piće koje u svojem sastavu sadrži đumbir i tako spojiti ukusno sa korisnim.

 

 

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Povratne informacije, sugestije ili preporuke su dobrodošle.

Kontaktirajte nas